Hae Erasmus-vaihtoon kevätlukukaudelle 2019!

Erasmus-vaihdon puitteissa voit opiskella JY:n partneriyliopistossa toisessa Euroopan maassa

Itävalta, kuva Maria Seppäläinen

Vaihtokauteni oli ehdottomasti yksi parhaimpia asioita, mitä olen opiskelijana päässyt tekemään

Mikä?

Erasmus+ on porttisi Euroopan korkeakouluihin. Erasmus-ohjelman kautta voit suorittaa  lukukauden tai -vuoden ulkomailla tutkintoosi kuuluvia opintoja ja sujuvoittaa samalla kielitaitosi. Jo yli 2 miljoonaa eurooppalaista opiskelijaa on hyödyntänyt näitä mahdollisuuksia.

Lisää Erasmus-opiskelijavaihdosta

Kenelle

Erasmus-opiskelijavaihto on tarkoitettu kaikille JY:n tutkinto-opiskelijoille. Jokainen opiskelija voi osallistua Erasmus-vaihtoon maks. 12 kk kandi-, 12 kk maisteri- ja 12 kk jatko-opintojen vaiheessa.

Vaihtokohteet

Selaa Erasmus-vaihtokohteita opintoaloittain tai maittain hakuportaalissa.

Pääsääntöisesti Erasmus-vaihdossa opiskellaan omaa pää- tai sivuainetta. Voit hakea minkä tahansa tiedekunnan vaihtopaikkaa, mutta huomioi, että Erasmus-vaihtokohteet ovat opintoalakohtaisia. Jos haluat opiskella vaihdossa esim. liikuntatieteitä, voit opiskella niitä liikuntatieteiden tiedekunnan vaihtokohteissa jne.

Voit hakea maks. kolmeen (3) eri vaihtokohteeseen. Mikäli haet eri opintoalojen paikkoja, tulee sinun täyttää 1-3 eri hakemusta: yksi opintoalaa kohden (kuitenkin yhteensä max. kolme yliopistoa).

Ihmisenä olen kasvanut valtavasti ja lisäksi kielitaito on karttunut reippaasti.

Kielitaito

Vaihdossa opiskellaan kohdeyliopistoista riippuen joko kohdemaan tai englannin kielellä. Erasmus-vaihtoon pääseminen ei pääsääntöisesti edellytä minkään kielitestin suorittamista. Opetuskieltä tulisi kuitenkin yleensä osata vähintään B1-tasolla (eurooppalaisen kuvausasteikon mukaisesti).

Englanninkielisiä kursseja on tarjolla esim. Alankomaissa, Pohjoismaissa, Kyproksella, Maltalla, Tsekeissä, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Slovakiassa, Turkissa, Sloveniassa, Unkarissa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa. Taloustieteiden kursseja on saatavilla englanniksi myös esim. Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Tutustu kohdeyliopiston verkkosivuilla oleviin vaihto-opiskelijoille suunnattuihin opinto-oppaisiin opetuskielen selvittämiseksi tai kysy lisätietoja kansainvälisten asioiden yhdyshenkilöiltä.

Hakeminen

Vaihtokohteet, hakuohjeet ja hakulomake (englanniksi)

Hakuaika päättyy 1.3.2018 klo 23.59. Tiedekunnat tekevät valinnat 31.3.2018 mennessä.

Vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea 1.4. alkaen ilman erityistä hakuaikaa.

Hakuliitteet

Hakulomakkeen liitteeksi tarvitset kielitaitotodistuksen eli todistuksen siitä, että olet opiskellut kieltä, jolla aiot ulkomailla opiskella. Kielitaitotodistusta ei tarvitse liittää hakemukseen, mikäli olet opiskellut ko. kieltä Jyväskylän yliopistossa (jolloin suorituksesi näkyvät opintorekisteriotteellasi). Mikäli opintorekisteriotteellasi ei näy merkintää kohdemaan kielen opinnoista, voit liittää esim. lukion päättötodistuksen, kielikurssitodistuksen tms.

Siivet vaan selkään, kyllä siellä pärjää

Apuraha ja kustannukset

Kaikki Erasmus-opiskelijavaihtoon valitut saavat matka-apurahan, jonka määrä tarkentuu loppukevään aikana. Lukuvuoden 2017-2018 aikana apuraha oli 231/285 € / kk kohdemaan mukaan. Lisäksi voit haluessasi nostaa kotimaista opintotukea (ja -lainaa) ulkomailla. Opiskelu Erasmus-vaihtoyliopistossa on ilmaista.

Suurimmat kustannukset vaihdon aikana muodostuvat asumis-, ruokailu- ja matkakuluista.