Ennen vaihtoa

Tutustu näihin ohjeisiin hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua. Muista, että olet itse vastuussa vaihtosi valmisteluista!

Sisällysluettelo

Hakulomakkeet

Täytä kohdeyliopistosi oma hakulomake ja palauta se vaihtoyliopistoosi hakuajan päättymiseen mennessä. Hakulomake on yleensä kohdeyliopiston verkkosivuilla. Jotkut vaihtoyliopistot lähettävät linkin hakulomakkeelle sähköpostitse, mutta tähän ei kannata tuudittautua. Selvitä samalla vaihtoyliopistosi verkkosivuilta tietyt perusasiat vaihtokohteestasi:

  • Mihin mennessä ja mitä lomakkeita/liitteitä kohdeyliopistoon tulee lähettää?
  • Kohdeyliopiston lukukausien ajoitus
  • Miten asuntoa haetaan?

Mikäli em. tietoja ei löydy vaihtoyliopiston verkkosivuilta, ota suoraan yhteyttä vaihtoyliopiston kv-palveluihin.

Vaihtokohteeseen tutustuminen

Hanki tietoa kohdeyliopistostasi mahdollisimman monesta eri lähteestä.

Aseta tavoitteet ja kartoita lähtötilanteesi

Jotta hyötyisit mahdollisimman paljon ulkomaan jaksostasi, aseta vaihdollesi tavoitteet.

Opintosuunnitelman laatiminen (Learning Agreement)

Laadi ennen vaihtoon lähtöäsi opintosuunnitelma vaihtokaudelle. Saat Learning Agreement -ohjeet sähköpostitse Mobility-Online järjestelmästä vaihtoa edeltävän lukukauden aikana. Learning Agreement -ohjeet vaihtelevat vaihto-ohjelmittain. 

Asuntoasiat

Hae asuntoa kohdekaupungista mahdollisimman hyvissä ajoin.

Yliopistoon ilmoittautuminen

Ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi 31.7. mennessä.

Jyväskylän yliopiston matka-apuraha ja opintotuki ulkomailla

Saat Jyväskylän yliopistolta matka-apurahan vaihtoa varten. Matka-apuraha maksetaan pääsääntöisesti kuukausi ennen vaihdon alkamista. Edellytyksenä on, että haet apurahaa osana Mobility-Online vaihtoprosessia JYU:n määräaikoja seuraten. Saat ohjeistuksen apurahan hakemiseen Mobility-Online-järjestelmästä osana vaihtoprosessia. Apurahan määrä vaihtelee ohjelmittain. Apurahat ovat sidoksissa vaihdon kestoon, eivät suoritettuihin opintopisteisiin. 

Opiskelijavaihdossa olet oikeutettu normaaliin opintorahaan, ulkomaan asumislisään ja korotettuun opintolainaan. 

Kela seuraa opintojen edistymistä vuosittain lokakuussa, jolloin 1.8.-31.7. kertyneitä opintosuorituksia verrataan samana aikana käytettyyn opintotukeen. Mikäli opintosuorituksia ei ole tarpeeksi, opiskelija saa Kelalta selvityspyynnön. Ulkomailla suoritettujen opintojen viemisestä Jyväskylän yliopiston opintorekisteriin kannattaa siis huolehtia mahdollisimman pian vaihtokauden päätyttyä. Muista myös, että ulkomailla suoritetuista opinnoista voi hakea kieliopintokorvaavuuksia Movista. 

Opiskelijavaihdon rahoitus

Kieli- ja kulttuurivalmentautuminen

Hyvä kieli- ja kulttuurinlukutaito on onnistuneen vaihdon edellytys.

Passi, oleskeluluvat ja viisumit

Riippuen vaihtokohteesta, tarvitset mukaan myös erilaisia matkustusasiakirjoja.

Sosiaaliturva ja terveys

Ilmoittamalla lähdöstäsi Kelalle suomalainen sosiaaliturvasi säilyy ulkomailla.

Vakuutukset

Jyväskylän yliopisto ei vakuuta opiskelijavaihtoon osallistuvia opiskelijoita. Oma matkavakuutus on tärkeä yllättäviä sattumuksia varten.

Pelkkä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei esimerkiksi auta, jos  joudut palaamaan kalliilla ambulanssilennolla Suomeen - matkavakuutus ei ole oikea paikka säästää rahaa!

Matkustaminen

Matkustusohjeita opiskelijavaihtoon lähtevälle.

Raha-asioiden hoito

Raha-asioiden hoito ulkomailla ei välttämättä ole yhtä helppoa kuin Suomessa.

Osoitteenmuutos ulkomaille muutettaessa

Tee ilmoitus muutostasi sekä postille että maistraatille vaihtoon lähtiessäsi.

JYU:n esitemateriaali

Olet yliopistomme lähettiläs ja markkinoija maailmalla.

Pyri mahdollisuuksien mukaan markkinoimaan Jyväskylän yliopistoa vaihtosi aikana, sillä vaihtojen tasapainoisuus on edellytys niiden toteutumiselle tulevaisuudessa. Ota mukaasi perustietoa Suomesta ja Jyväskylästä. Yliopiston kv. palveluista (T-rakennus, 2. krs) saat yliopiston esitteitä, joita voit ottaa mukaasi vaihtokohteeseesi. Kysy myös oman laitoksesi esitteitä.

Opettele jo ennen vaihtokauden alkua perustiedot Jyväskylän yliopistosta (esim. tiedekunnat ja opintoalat). Muista, että Jyväskylän yliopisto tarjoaa runsaasti englanninkielistä opetusta sekä erinomaiset palvelut saapuville vaihto-opiskelijoille (mm. orientaatio-ohjelma, tutorit, opiskelija-asunnot, yliopistoliikunta yms.)!

Jos sinulle tarjoutuu mahdollisuus esitellä Jyväskylän yliopistoa jossakin kohdeyliopiston tapahtumassa, voit käyttää siihen valmista Power Point -esitystä, joka on saatavilla yliopiston aineistopankista.

Äänestäminen ulkomailla

Sinulla on mahdollisuus äänestää Suomen vaaleissa myös ulkomailla ollessasi.

Ulkomailla äänestetään ennakkoäänestyspäivinä. Ennakkoäänestys ulkomailla toimitetaan valtioneuvoston asetuksella määrätyissä Suomen edustustoissa ja niiden toimipaikoissa (jatkossa edustustot). Niissä voi äänestää kuka tahansa kunnallisvaaleissa äänioikeutettu riippumatta siitä, missä maassa tai missä kunnassa hän asuu. Ota mukaasi ennakkoäänestyspaikalle henkilöllisyystodistus. Myös postitse saamasi ilmoituskortti (ilmoitus äänioikeudesta) on hyvä ottaa mukaan.

Lisätietoja:

Matkustusturvallisuus

Tunnista riskit matkustamiseen liittyen.

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää kansainvälistymiseen liittyen? Saat ohjausta opiskelijavaihtoon liittyvissä asioissa HelpJYU:n kautta.

Yhteydenottolomake (vaatii kirjautumisen)