Matkustaminen

Matkustusohjeita opiskelijavaihtoon lähtevälle

Varaa lennot ajoissa

Varaa lennot vaihtokohteeseen heti, kun olet saanut hyväksymiskirjeen vaihtoyliopistostasi. Voit vertailla lentojen hintoja netissä.

Lentoyhtiöt saattavat edellyttää, että voidaksesi ostaa opiskelijahintaisia lippuja sinun täytyy hankkia kansainvälinen ISIC-kortti (International Student Identity Card). ISIC-kortin voi yhdistää opiskelijakorttiin (lisätietoja: http://www.frank.fi/opiskelijakortti/) tai sen voi tilata erikseen: www.isic.fi/. ISIC-kortilla voit saada alennuksia myös erilaisista nähtävyyksistä, ostoksista jne.  

Punnitse matkatavarasi ja tarkista lentoyhtiösi painorajoitukset

Tarkista käyttämältäsi lentoyhtiön sivulta ko. yhtiön matkatavaroiden turva- ja painorajoitukset. Mikäli matkatavaroissasi on ylipainoa, velottaa lehtoyhtiö ylipainomaksua. Ylimääräiset tavarat voi lähettää myös lentorahtina, joka voi tulla tietyissä maissa ylipainomaksua edullisemmaksi. Kysy lentorahtihintoja lentorahtipalveluja tarjoavilta yrityksiltä. Osa lentorahtipalveluista (esim. Travel Cargo, http://www.travelcargo.fi/) toimii Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jolloin voit jättää tavaroita kuljetukseen myös ennen lennolle lähtöä

Tarkista kohdemaassasi käytettävä sähkön jännite sekä pistokkeen muoto, ja pakkaa mukaan adapteri ja tarvittaessa muuntaja. Lisätietoja esim. http://wikitravel.org/fi/Sähköjärjestelmät

Käsimatkatavaroissa rajoituksia

Ilmailulaitoksen www-sivuilla on tietoa turvarajoituksista lentojen aikana, lemmikkieläinten maahantuonnista, tulli- ja painorajoituksista jne.: http://www.finavia.fi/fi/lentomatka/ennen-matkaa/. Pakkaa mm. kaikki terävät esineet ja isot nestepakkaukset ruumaan menevään matkalaukkuun. 

Schengen-alueella ilman rajatarkastuksia

Euroopassa voi ns. Schengen-alueella matkustaa ilman rajatarkastuksia. 
Shengen-maat: www.eurooppatiedotus.fi -> Sinä ja EU -> Matkustaminen EU:ssa.

Matkustajan on pidettävä mukanaan voimassa olevaa matkustusasiakirjaa (passia tai henkilökorttia) myös Schengen-alueella. Esimerkiksi poliisiviranomainen voi pyytää esittämään matkustusasiakirjan toiseen sopimusvaltioon saapumisen jälkeen. Rajatarkastukset voidaan myös ottaa käyttöön tilapäisesti poikkeustilanteissa.

EU:n kansalainen voi viipyä toisessa EU- tai ETA-maassa kolme kuukautta. Mikäli oleskelu kestää yli 3 kk, tarvitset yleensä oleskeluluvan. Vaihtokohdemaahasi tarvitset siis yleensä oleskeluluvan, mutta lyhyempiä aikoja toisissa Schengen-maissa matkustaessasi, passi/henkilötodistus riittää.