Matkustusturvallisuus

Tunnista riskit

Matkustusturvallisuus

Perustietoja matkustusturvallisuudesta on saatavissa mm. Suomen ulkoministeriön ylläpitämilltä sivustoilla http://matkustusturvallisuus.fi/. Käythän lukemassa erittäin hyödylliset vinkit ennen vaihtoasi!

Ajantasaisen tiedon kohdemaasi turvallisuustilanteesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta:http://formin.finland.fi/ > Matkustaminen ja maat > Matkustustiedotteet.

Tee matkustusilmoitus

Jyväskylän yliopisto suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä Suomen ulkoasiainministeriölle ennen ulkomaille lähtöä. Näin Suomen viranomaiset saavat sinuun yhteyttä mahdollisissa kriisitilanteissa. Matkustusilmoituksen voi tehdä:

  • ulkoministeriön verkkosivuilla tai mobiilipalvelussa: http://m.formin.fi/
  • tekstiviestillä: Kirjoita tekstiviestiin: MATKALLA ja ajankohta lisätietoineen muodossa MATKALLA lähtöpäivä-paluupäivä matkakohde lisätiedot (esimerkiksi: MATKALLA 13.1.-25.5.2017 LONTOO). Päivämäärien tulee olla muodossa pp.kk.vvvv. Tekstiviestipalvelun numero: 16 358, ja se toimii DNA:n, Elisan ja Soneran liittymillä. Muilla liittymillä numero on +358 400 358 300.


Jotta viranomaiset saavat yhteyden sinuun mahdollisen kriisin puhjettua, on tärkeää ilmoittautua Suomen paikalliseen edustustoon, ellet ole tehnyt matkustusilmoitusta jo aiemmin. Muista tehdä uusi matkustusilmoitus myös, mikäli poistut vaihtomaastasi esim. loman aikana matkalle toiseen maahan. Huolehdi myös siitä, että yhteystietosi (esim. puhelinnumerosi) ovat ajantasalla Jyväskylän yliopistossa.

VINKKI: Taskuvarkaudet ovat yleisiä suurissa kaupungeissa. Ole valpas mm. lentokentillä, liikennevälineissä, kahviloissa jne, jossa suuret väkijoukot antavat varkaille tilaisuuden toimia huomaamattasi.

Vastuut

Jyväskylän yliopisto ei vastaa vaihtoon lähtijän henkilökohtaisesta turvallisuudesta oleskelun tai matkojen yhteydessä. Olet velvollinen tutustumaan huolellisesti kohdemaasi ja -alueesi turvallisuustilanteeseen sekä tapakulttuuriin ennen opiskelun aloittamista ulkomailla.

Jokainen yliopiston matka-apurahan saaja sitoutuu allekirjoittamaan Ulkomaille suuntautuvan opiskelijavaihdon / harjoittelun vastuulomakkeen, joka velvoittaa häntä mm. tutustumaan kohdemaan turvallisuustilanteeseen ja huolehtimaan riittävästä vakuutussuojasta. Mahdollisessa kriisi- tai onnettomuustilanteessa yliopisto välittää tarvittaessa tietoa tapahtuneesta opiskelijan lähiomaiselle. 

Kriisitilanteet

Mahdollisissa kriisitilanteissa, kuten suuronnettomuuksissa tai luonnonmullistuksissa, tulee ensisijaisesti seurata ja noudattaa kohdemaan viranomaisten ohjeita. Seuraa kriisitilanteissa paikallisen Suomen edustuston verkkosivuja. Suomen edustustot ohjaavat ja neuvovat myös esim. sairaus- ja onnettomuustapauksissa tai jos joudut rikoksen kohteeksi. Mikäli maassa ei ole Suomen edustustoa, käänny toisen Pohjoismaan tai toisen EU-maan lähetystön puoleen.

Lue lisää kriisitilanteisiin varautumisesta ennen vaihtoon lähtöä:

VINKKI: Tallenna lähiomaisesi tiedot mahdollisia kriisitilanteita varten matkapuhelimeesi ja lompakkoosi ICE (In Case of Emergency) –merkinnällä. Tallenna matkapuhelimeesi myös tärkeät puhelinnumerot, kuten vaihtoyliopistosi kv. toimiston, lähimmän Suomen edustuston ja vakuutusyhtiön yhteystiedot sekä numero, johon voit ilmoittaa luottokortin katoamisesta.

Kysymyksiä matkustusturvallisuudesta? Oletko joutunut hätään sairauden, tapaturman vuoksi tai rikoksen uhriksi. Ulkoministeriön nettikonsuli neuvoo facebookissa: https://www.facebook.com/Nettikonsuli/ 
Nettikonsulissa myös Suomen edustustojen omat facebook-sivut.