Raha-asioiden hoito

Raha-asioiden hoito ulkomailla

Debit tai Visa Electron -kortti

Debit- ja Visa Electron-korteilla voit voit nostaa rahaa ulkomailla pankkiautomaateista, ja niillä voi useissa paikoissa myös maksaa. Nosto ja sen palkkio veloitetaan suoraan tililtäsi.

Kansainvälinen luottokortti

On suositeltavaa hankkia debit-kortin tai Visa Electronin rinnalle myös toinen kansainvälinen maksukortti, mikäli toinen maksukortti katoaa tai ei poikkeuksellisesti toimi. Opiskelijoilla on mahdollisuus hankkia myös kansainvälinen luottokortti (esim. Visa tai Mastercard), mikäli pankin asettamat ehdot täyttyvät. Usein opiskelijalla tulee olla tietty opintopistemäärä suoritettuna kortin saadakseen.

Käteinen

Tarkista euro-alue: http://www.eurooppatiedotus.fi/ > Perustietoa EU:sta > Euro

Muiden maiden valuuttojen vaihto kannattaa tilata etukäteen verkkopankin kautta, jotta haluamaasi valuuttaa on saatavilla haluamanasi päivänä.

Tilimaksaminen

Tilin avaamisesta vaihtokohteessa kannattaa keskustella sekä vaihdossa aiemmin olleiden opiskelijoiden että pankin kanssa. Varaudu siihen, että joissain maissa tilin avaaminen ja sen sulkeminen voivat olla aikaa vieviä ja hankalia operaatioita.

EU-tilisiirroista (ns. EU-maksu) veloitetaan vastaavan kotimaan tilisiirron hinta, mikäli maksu täyttää EU-maksun tunnusmerkit. Voit siis maksaa esim. vaihtokohteesi vuokran ilmaiseksi / edullisesti suomalaiselta tililtäsi, mikäli kyseessä on EU-maksu. Maksu on EU-maksu, kun se on euromääräinen, saajan tilinumero on ilmoitettu IBAN-muodossa (International Bank Account Number) ja saajan pankin BIC- tai SWIFT-koodi on maksun tiedoissa.

Huomioi, että opintotuki maksetaan vain kotimaiselle tilille.

Vinkkejä

Mikäli pankki- tai luottokorttisi katoa, voit sulkea sen pankkien yhteisessä sulkupalvelussa, tai oman pankkisi kautta, Ks. numerot: https://www.nets.eu/fi-fi/asiakaspalvelu/Pages/Korttien-sulkupalvelu.aspx.


Tärkeät numerot ja dokumentit talteen

Tallenna kaikkien pankkikorttiesi numerot, tärkeät puhelinnumerot ja tunnusluvut (myös passinnumero) esim. paperimuotoon tai muuhun muotoon, missä ne ovat turvassa, mutta helposti saataville hätätilanteessa tai jos lompakkosi / puhelimesi katoaa.


Tilaa ylimääräisiä verkkopankin tunnuslukuja

Tilaa ennen vaihtoon lähtöä pankistasi ylimääräinen verkkopankin tunnuslukulista siltä varalta, että tunnusluvut loppuvat vaihdon aikana. Tämä on erityisen suositeltavaa Euroopan ulkopuolelle matkustaville.