Sosiaaliturva ja terveys

Ilmoittamalla lähdöstäsi Kelalle suomalainen sosiaaliturvasi säilyy ulkomailla

Sosiaaliturvaa ulkomaille

Ilmoittamalla lähdöstäsi Kelalle suomalainen sosiaaliturvasi säilyy ulkomailla

Mikäli lähdet vaihtoon EU/ETA-maiden tai Sveitsin ulkopuolelle, muista, että voit saada kustannuksistasi yleensä vain Suomen sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen sen mukaisesti kuin vastaavasta hoidosta olisit Suomessa saanut. Tällöin on tarpeen tietää, että Suomen sairausvakuutus antaa tässä tapauksessa varsin rajoitetun turvan. Tämän vuoksi ota aina matkavakuutus, kun matkustat tällaiseen maahan.

EU-sairaanhoitokortti

EU-sairaanhoitokortilla vältyt ylimääräisiltä sairaalamaksuilta EU-alueella

Mikäli olet EU-kansalainen ja lähdet vaihtoon EU- tai ETA-maihin (Islanti, Norja, Liechtenstein) tai Sveitsiin, olet oikeutettu perusterveydenhoitoon kohdemaassasi samoin hinnoin kuin paikalliset asukkaat. Tarvitset mukaasi Kelasta EU-sairaanhoitokortin, joka osoittaa tämän oikeutesi. Kortin voit tilata Kelan puhelinpalvelusta tai asiointipalvelusta, jonne kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla pääset hoitoon myös, jos pitkäaikaissairaus aiheuttaa matkalla akuuttia hoidontarvetta tai jos tarvitset hoitoa raskauden tai synnytyksen vuoksi. Pohjoismaihin lähtevät pohjoismaiden kansalaiset voivat saada terveydenhoitopalveluja paikallisilla hinnoin henkilökortilla tai passilla, mutta EU-sairaanhoitokortin esittäminen on suositeltavaa.


Mikäli sinulta peritään hoidon todelliset kustannukset, vaikka olisit oikeutettu EU-kansalaisena alhaisempiin hoitohintoihin, voit kääntyä jälkeenpäin Kelan toimiston puoleen maksamasi laskun kanssa. Lisätietoja saat Kelan oppaasta "Jos sairastut ulkomailla" (http://www.kela.fi/ -> Sairastaminen -> Sairaanhoito ulkomailla).

Huomioi, että vaikka EU-sairaanhoitokortilla terveyskeskuskäyntikulut voivat olla kohtuulliset, esim. sairaalapäivämaksut ja ambulanssikuljetukset voivat olla kalliita myös paikallisilla hinnoilla. Tämän vuoksi on suositeltava aina ottaa matkavakuutus EU-sairaanhoitokortin rinnalle.

Lisätietoja sosiaaliturvaan, EU-sairaanhoitokorttiin ja lääkekorvauksiin liittyen saat Kelasta, www.kela.fi

Rokotussuoja kuntoon YTHS:n kautta

Suomalainen perusrokotussuoja on tärkein rokotussuoja myös matkustettaessa.

Tehosterokotteena lapsuus- ja nuoruusiässä annettuun rokotusohjelmaan riittää 10 vuoden välein uusittu kurkkumätä- ja jäykkäkouristustehoste sekä viiden vuoden välein uusittava poliotehoste, jos liikkuu maissa, joissa poliota esiintyy runsaasti.

Mikäli matkustat kaukokohteeseen, ota selvää, vaaditaanko kohdemaahasi jokin tietty rokotus. Täytä matkailuterveyden kartoituslomake YTHS:n Self-palvelussa -> http://www.yths.fi/matkailuneuvonta. Kannattaa täyttää lomake mielellään jo kolme kuukautta ennen matkaa, jotta rokotesarjat ehditään hoitaa kuntoon. Kyselyn avulla YTHS selvittää rokotustarpeesi. Lomakkeen toimittamisen jälkeen terveydenhoitaja lähettää sinulle matkailuun liittyviä ohjeita Selfieen. Kannattaa ottaa asiointitili käyttöön, niin asiat hoituvat helpoimmin!

Rokotussuosituksia ja muuta tietoa myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulla: https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas.

Jos asiasi koskee perusrokotuksia (jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), poliorokote, hepatiittirokote), ota yhteyttä kartoituslomakkeen sijaan suoraan Jyväskylän YTHS:n toimipisteeseen. Ota yhteys rokotusneuvontaan / YTHS:n toimipisteeseen mielellään n. 3 kk ennen vaihtoon lähtöä. Rokotushetkestä voi kulua noin kaksi viikkoa, ennen kuin vastustuskyky on kehittynyt riittävästi, ja osa rokotteista saattaa myös vaatia tehosterokotteen ottamista määräajan kuluessa. Ota rokotustodistus mukaan vaihtokohteeseesi.

Polio, MPR (= tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko), jäykkäkouristus (tetanus) ja kurkkumätä (difteria) -rokotteet ovat maksuttomia YTHS:ssä. Muihin rokotuksiin tarvitset yleensä reseptin YTHS:n rokotusneuvonnasta, minkä jälkeen voit ostaa rokotteen apteekista.

Lääkkeet ja reseptit

Omat lääkkeet ja reseptit mukaan

Jos sinulla on pitkäaikaislääkitys, kannattaa ottaa tarpeeksi lääkkeitä mukaan koko vaihdon ajalle (jos mahdollista).

Ota mukaan myös lääkemääräykset eli reseptit. Niillä voit tarvittaessa todistaa tullissa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Jos käytät eReseptiä, voit saada apteekista allekirjoitetun englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä.

Useimmilla mailla on lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. On vastuullasi selvittää, onko kohdemaa rajoittanut lääkkeiden maahantuontia. Tietoa rajoituksista saa esimerkiksi kohdemaan suurlähetystöstä tai viranomaisilta.

Lisätietoja lääkkeiden viennistä ja resepteistä ulkomailla: http://www.kanta.fi/reseptit-mukaan-ulkomaille 

Lääkkeiden ostaminen ulkomailla

Suomalaisen lääkärin kirjoittama lääkeresepti kelpaa kaikissa EU-maissa.

Yhdessä maassa saatavilla oleva lääke ei kuitenkaan välttämättä ole myynnissä jossain toisessa maassa, tai sillä voi olla eri nimi. Voit pyytää lääkäriltäsi rajat ylittävää lääkemääräystä, jonka voi esittää toisessa EU-maassa. Se helpottaa lääkemääräyksen sekä lääkkeen ainesosien ja annostuksen ymmärtämistä apteekissa.

Mikäli olet vaihdossa EU:n ulkopuolella ja käyttämäsi lääke loppuu, tulee sinun varata aika paikalliselta lääkäriltä ja hankkia ko. maan resepti.

Mikäli käyttämääsi lääkettä ei ole saatavilla ulkomailla, voit ostaa suomalaisia lääkkeitä myös suomalaisten apteekkien verkkopalveluista. Verkkopalveluista voi ostaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeitä (reseptilääkkeet sähköisellä lääkemääräyksellä eli eReseptillä. Lääkkeet  toimitetaan Suomeen eli tarvitset sukulaisen / ystävän, joka toimittaa lääkkeet edelleen sinulle. Lisäksi huomioi, että useimmilla mailla on lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. On postittajan vastuulla selvittää, onko kohdemaa rajoittanut lääkkeiden maahantuontia. Yleensä tietoa asiasta löytyy paikallisen tullin tai postin verkkosivuilta.

Lääkkeet ja Suomeen paluu

Yleisperiaate on, että ulkomailta Suomeen palatessa voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan henkilökohtaiseen lääkitykseesi (maks. 3 kk:n käyttöön), kunhan otat huomioon tuontia koskevat rajoitukset ja säännöt. Rajoituksiin vaikuttavat sekä tuontimaa että valmisteen luokittelu. Esim. huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä koskevat tiukemmat rajoitukset.

Lisätietoja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sivuilta ja omasta apteekistasi:

http://www.fimea.fi/vaestolle/matkailijan_laakkeet

 

Terveystodistukset opiskelijavaihtoa varten


Maksuttoman terveystodistuksen opiskelija saa halutessaan YTHS:n toimipisteestä.  Mikäli vaihtokohteeseen vaaditaan todistuksen lisäksi laboratorio- tai kuvantamistutkimuksia sairauden/sairauksien  tutkimista varten, kuten tuberkuloosi, HIV, hepatiitit, kuppa, tai malaria, potilas maksaa nämä tutkimukset itse. Kyseisiä tutkimuksia saa tarvittaessa yksityisiltä lääkäriasemilta ja laboratoriotutkimuksia myös Fimlabista. Lähetteet näihin tutkimuksiin voidaan tehdä ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön toimipisteestä.

Mistä saan apua matkalla (terveydentilaan liittyen)?

 

  • Tarkista perustiedot sairaanhoidosta ulkomailla jo ennen matkaa osoitteesta https://www.hoitopaikanvalinta.fi/opiskelu-ulkomailla/
  • Suomen ja muiden EU-maiden lähetystöt auttavat. Selvitä yhteystiedot jo etukäteen!
  • SOS International auttaa pohjoismaalaisia matkailijoita (pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama kansainvälinen hälytyskeskus): https://www.sos.eu/fi/ 24h/+358 (0)9 25 27 11 60