Vaihtoapuraha

Apurahan saat n. 1 kk ennen vaihtoon lähtöä

Apuraha myönnetään vaihtoon lähtijöille vaihdon pituuden ja kohdemaan mukaan. Apurahan saamiseksi, sinun tulee täyttää ensin (vaihdon kestosi ja) tilitietosi Mobility Online–järjestelmään, sen jälkeen hyväksyä apurahasopimus/apurahanvastaanottamiskaavake. Nordplus-vaihtoon lähtijät voivat tiedustella apurahan maksatuksesta laitoksen Nordplus-yhdyshenkilöltä. 

Vaihto-ohjelmakohtaiset apurahat 

  • Erasmus-apuraha on päiväkohtainen. Apurahan suuruus riippuu myös kohdemaasta. Lisätietoja Erasmus-sivuilta.
  • Kahdenvälisiin, FIRST- ja ISEP-vaihtoon lähtevät saavat kiinteän suuruisen apurahan lukukaudelle tai lukuvuodelle (ilmoitettu valintapäätöksellä).
  • Nordlys-vaihdossa apurahan suuruus kuukausi- ja maakohtainen. Lisätietoja Nordlys-sivulta.
  • Nordplus-apurahasta saat tietoa tiedekunnan / laitoksen Nordplus- yhdyshenkilöltä 

Vaihdon minimi- ja maksimikesto

Vaihdon vähimmäiskesto Erasmus-vaihdossa on 3 kuukautta (90 päivää) ja muissa vaihdoissa yksi lukukausi. Opiskelijavaihdon enimmäiskesto on 12 kuukautta ja Erasmus-työharjoittelun 6 kuukautta. 

Muutokset vaihtokauden pituuteen 

Mikäli Erasmus-vaihtokautesi pitenee vähintään 14 päivällä, on sinulla mahdollisuus saada päivä- tai kuukausikohtaista apurahaa myös vaihdon jatkon osalle. Nordlys-, FIRST-, ja kahdenvälisten opiskelijoiden tulisi ottaa yhteyttä kansainvälisiin palveluihin selvittääkseen, onko vaihtokauden pidennys mahdollista. ISEP-vaihtokautta ei ole mahdollista pidentää. 

Mikäli vaihto vastaavasti lyhenee, yliopisto perii Erasmus ja Nordlys -apurahan takaisin peruuntuneilta kuukausilta tai päiviltä. ISEP-, FIRST- ja kahdenvälisissä vaihdoissa kansainväliset palvelut määrittelee palautettavan summan tapauskohtaisesti.

Verotus ja opintotuen tulorajat

Apurahoista ei pidätetä ennakkoveroa, mutta niistä menee tieto verottajalle. Mikäli apurahasi näkyy veroehdotuksessasi, voit palauttaa sen mukana vapaamuotoisen ilmoituksen, jossa ilmoitat, että saatu apuraha on opiskelijavaihdon matka-apuraha. Näin ollen verottaja katsoo, ettei verotettavaa osuutta enää jää.

Opiskelijavaihtoapurahat eivät vaikuta opintotuen tulorajoihin. Jos saat tästä huolimatta Kelalta ilmoituspyyntökirjeen, jossa pyydetään selvitystä yliopiston matka-apurahasta, voit todistaa apurahan tarkoituksen toimittamalla Kelaan todistuksen vaihtoon nimittämisestäsi. Todistuksen saat kv-palveluista (Nordplus-vaihtoon lähtevä voi pyytää todistuksen laitokselta).