Vakuutukset

Jyväskylän yliopisto ei vakuuta opiskelijavaihtoon osallistuvia opiskelijoita

Matkavakuutus

Kysy eri vakuutusyhtiöistä tarjouksia matkavakuutuksesta, joka koostuu matkustaja- ja matkatavaravakuutuksesta. Joissakin vakuutusyhtiöissä matkavakuutus/matkatavaravakuutus on mahdollista liittää edullisesti omaan kotivakuutukseen. Joissakin maissa yliopisto/oleskelulupa edellyttää tietyn tyyppisen vakuutuksen ottamista. Pyydä tarvittaessa vakuutusyhtiöltäsi englanninkielinen todistus vakuutuksestasi. Jos sinulla on sairauksia, jotka on todettu ennen vaihtoon lähtöä tai jos luottotiedoissasi on ollut ongelmia, ota yhteyttä vakuutusyhtiöihin hyvissä ajoin ennen lähtöä. Kaikki vakuutusyhtiöt eivät myönnä matkavakuutuksia esim. jo todettujen sairauksien tai luottotiedoissa olevien häiriöiden vuoksi.

Matkavakuutuksen hintaan vaikuttavat mm. se, onko sinulla muita vakuutuksia samasta yhtiöstä, matkan pituus, kohdemaa, omavastuu, korvaussummat, aktiviteetit matkan aikana (tarkista kattaako vakuutus esim. tiettyjä urheilulajeja, joita tulisit harrastamaan ulkomaanjakson aikana). Muista varmistaa, että vakuutus on voimassa koko vaihdon ajalle. Useat jatkuvasti voimassa olevat matkavakuutukset kattavat ainoastaan 3 kk (90 päivän) mittaisia matkoja. Tällaiseen vakuutukseen tulee muistaa ottaa lisäaikaa, jotta se kattaa koko vaihdon ajan. 

Harjoittelijavaihtoon lähtevien vakuutukset

Opiskeluun liittyvään palkattomaan käytännön työharjoitteluun osallistuvat opiskelijat ovat yliopiston vakuuttamia. Ko. vakuutus korvaa tapaturmat sekä harjoittelupaikalla että harjoittelupaikan ja asunnon välisillä matkoilla (ei kuitenkaan matkalla Suomesta kohdemaahan). Työelämäpalveluista voi pyytää tarvittaessa englanninkielisen todistuksen yliopiston vakuutuksesta. Palkalliseen harjoitteluun osallistuvat kuuluvat yleensä työnantajan vakuutuksen piiriin (varmista tämä kuitenkin aina erikseen työnantajalta). Palkallisessa työharjoittelussa tapaturmat korvataan ensisijaisesti työnantajan ottamasta vakuutuksesta.

Ota lisäksi normaali matkavakuutus kattamaan muut kuin työtapaturmat. Työnantaja saattaa lisäksi vaatia vastuuvakuutuksen, joka sinun tulisi ottaa itsenäisesti. Selvitä vakuutusasiat tarkasti työnantajan kanssa tietääksesi, mitä vakuutuksia sinun on syytä hankkia. Erasmus+ -työharjoittelun lähtevät opiskelijat ovat yliopiston  vakuuttamia myös vastuuvakuutuksen osalta.

>> Miten toimia tapaturman sattuessa?

Student Insurance Programme (SIP)

Vakuutustarjouksen voi pyytää myös SIP (Student Insurance Programme) –vakuutuksesta, mitä hallinnoi belgialainen vakuutusmeklaritoimisto Marsh. SIP-vakuutus on suunniteltu ulkomaille vaihtoon lähteville, ja se sisältää henkilö- sekä matkatavaravakuutuksen. Vakuutuksen voi saada haluamalleen ajalle ja vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa.

Lisätiedot: https://www.sipinsurance.eu/