Erasmus

Erasmus+ -vaihto-ohjelma tarjoaa lukemattomia liikkuvuusmahdollisuuksia Eurooppaan!
Opiskelijaryhmä historiallisten raunioiden luona

Sisällysluettelo

Erasmus-vaihdon periaatteet

Erasmus-vaihto voi kestää 2-12 kk. Käytännössä vaihdon minimikesto on vaihtokohteen lukukausi, joka kestää kohteesta ja valituista kursseista riippuen 4-6 kk. 

Erasmus-jaksolle (opiskelu tai työharjoittelu) voi osallistua maksimissaan 12 kk kussakin tutkintovaiheessa (kandidaatti/maisteri/tohtori). 

Voit esim. osallistua

  • maks. 12 kk opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon kandidaattivaiheessa ja
  • maks. 12 kk opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon maisterivaiheessa ja
  • maks. 12 kk opiskelija- tai harjoittelijavaihtoon jatko-opintovaiheessa

 

Erasmus-vaihtokohteet

Erasmus-vaihtopaikkoja on EU- ja ETA-maissa (mm. Norjassa ja Islannissa) sekä Turkissa. 

Erasmus-opiskelijavaihto perustuu tiedekuntien/laitosten välisiin tiedekunta-/oppiainekohtaisiin vaihtopaikkoihin. Tämän vuoksi vaihtopaikka kannattaa valita oman opintosuuntasi tai sivuaineidesi paikkojen joukosta. Jos lähdet vaihtoon esim. kemian laitoksen vaihtopaikalla, on sinulla oikeus opiskella kohteessa kemiaa. Muiden oppiaineiden opiskelumahdollisuus vaihtelee suuresti yliopistoittain niiden joustavuuden mukaan, ja tämä on kysyttävä aina erikseen kohdeyliopistosta.

Sveitsi on Erasmus-ohjelman ulkopuolella, mutta Sveitsin kohteisiin voi lähteä Erasmus-ohjelman kaltaiseen vaihtoon. Sveitsiin lähtijöiden apuraha maksetaan sveitsiläisen korkeakoulun kautta. 

Iso-Britannia on myös Erasmus-ohjelman ulkopuolella, mutta JYU:n tiedekunnilla on Erasmus-vaihdon kaltaisia sopimuksia brittiyliopistojen kanssa. Opiskelijat saavat näihin vaihtoihin apurahan JYU:lta. 

Tiedekuntien kohdeoppaat

Tutustu Erasmus-kohteisiin tiedekuntien kohdeoppaiden avulla. Lisätietoa yksittäisistä vaihtokohteista saat ko. yksikön kansainvälisten asioiden suunnittelijalta, mutta katsothan ensin Erasmus-oppaasta ja vaihtokohteen verkkosivuilta, löytyykö kysymykseesi vastaus sieltä. 

Hakeminen ja valinta

Hakuaika

Erasmus-hakuaika seuraavalle lukuvuodelle alkaa 15.1. ja päättyy vuosittain 15.2. 

Vapaaksi jääneiden paikkojen täydennyshaku käynnistyy 1.4. ja päättyy 31.5. Valintoja tehdään juoksevasti koko hakuperiodin ajan. Hakemukset käsitellään pääosin  saapumisjärjestyksessä.

Täydennyshaussa sinun tulee huomioida vastaanottavan yliopiston hakuajat. Et voi siis enää hakea kohteeseen, jos hakudeadline ko. yliopistoon on jo päättynyt. Lisäksi hakemus on ensin käsiteltävä sisäisesti JYU:ssa ja kansainvälisten asioiden suunnittelijan on nimettävä sinut vaihtoon ennen kuin voit hakea vastaanottavan yliopiston omassa haussa.

Huomioithan, että Mobility-Online-hakuportaalissa näkyvät vapaana kaikki kohteet, joihin on jäänyt paikkoja vapaaksi, eivätkä vain ne kohteet, joihin voi vastaanottavien yliopistojen hakuaikojen puitteissa hakea. Kunkin yliopiston hakuajat ovat saatavilla sen verkkosivuilla (hae: application deadlines for incoming Erasmus students).

Hakulomake

Erasmus-paikkaa haetaan täyttämällä sähköinen Erasmus-opiskelijavaihtopaikan hakulomake Mobility-Online-hakujärjestelmässä.

Voit hakea samalla kertaa 1-3 eri yliopistoon. Jos vaihtokohteesi opetuskieli ei ole englanti eivätkä kielikurssit näy opintosuoritusotteeltasi, hakemuksen liitteeksi tarvitset todistuksen suorittamistasi kieliopinnoista (esim. lukion päättötodistus).

Mikäli haet muun kuin oman laitoksen vaihtopaikkaa, tulisi sinulla olla myös puolto omalta kotilaitokseltasi. Puoltolomakkeen saat hakujärjestelmän kautta hakemuksen lähetettyäsi.

Jatko-opiskelijoiden tulee lisätä hakemukseen myös jatko-opintojen ohjaajan puolto, jonka löydät Opiskelijavaihdon lomakkeet-sivulta.

Vaihtoon hakemisen ohjeet

Opiskelijajoukko sohvalla eväiden kanssa

Valinta

Päätökseen Erasmus-vaihtoon osallistujista tekee se laitos/tdk/oppiaine, jonka vaihtopaikasta on kyse. Valinnat tehdään opiskelijavaihtoon lähtemisen periaatteiden mukaan. Tarkemmat tiedot periaatteista löytyvät vaihtoon hakeminen-sivulta.

Vaikka vaihtopaikkoja on vapaana, voi tiedekunta jättää hyväksymättä / puoltamatta hakemusta esim. sillä perusteella, että opintojen vaihe ei tue vaihtoon lähtöä tai opinnoissa edistyminen / kielitaito ei ole riittävää. 

Mies istuu kielekkäällä selkä kameraan päin ja katsoo edessä aukeavaa vuoristoista vihreää maisemaa

Kielitaito

  • Erasmus-vaihto-ohjelmaan osallistuminen edellyttää riittävää kielitaitoa ulkomaisen opiskelujakson opetuskielessä. Kielitaidon riittävyys on osoitettava joko aiemmin suoritetuilla opinnoilla, kielitestin avulla tai muulla vaihtokohteen hyväksymällä tavalla.
  • Partneriyliopistot eivät pääsääntöisesti vaadi hakijoiltaan tietyn kielitestin, esim. TOEFL- tai IELTS, suorittamista (poikkeuksena muutama partneriyliopisto). Sen sijaan jotkin partneriyliopistot voivat vaatia Movin kielitestin suorittamista. 
  • Kaikkien Erasmus-vaihtoon nimettyjen opiskelijoiden, joiden opiskelukieli vaihdon aikana on englanti, iiri, saksa, ranska, espanja, italia, hollanti, latvia, liettua, portugali, kreikka, malta, ruotsi, sloveeni, tanska, puola, tšekki tai viro tulee tehdä sähköinen kielitesti ennen vaihtojakson alkamista EU:n OLS-palvelussa (Online Linguistic Support). Vaihdon päätyttyä voi tehdä kielitestin uudelleen. Kielitestin tarkoituksena on arvioida tarvetta kielivalmennukseen sekä mitata kielitaidon kehittymistä vaihdon aikana. Testitulos ei vaikuta mahdollisuuksiisi lähteä vaihtoon, eikä siitä mene tietoa vaihtoyliopistoosi. OLS-kielitestin jälkeen sinulla on mahdollisuus osallistua ko. kielen online-kielikurssille kehittääksesi kielitaitoasi ennen vaihtoa ja sen aikana. Kielikurssit ovat vapaaehtoisia.
  • Kielitaitoa kannattaa kohentaa ennen vaihtoon lähtöä vaihtoon lähtijöille suunnatuilla Movin kielikursseilla.

 

Työharjoittelu

Erasmus-opiskelijavaihtoon on mahdollista sisällyttää myös harjoittelujakso. Erasmus-opiskelijavaihtoon yhdistetyn harjoittelujakson edellytyksenä on, että

  • harjoittelu tapahtuu saman vastaanottavan korkeakoulun valvonnassa kuin opiskelijavaihtojaksokin
  • opiskelu- ja harjoittelujakso seuraavat välittömästi toisiaan.

Yhdistetyn opiskelijavaihto- ja harjoittelujakson tulee olla pituudeltaan vähintään kolme kuukautta, esim. opiskelua 1 kk ja harjoittelua 2 kk. Apuraha maksetaan Erasmus-opiskelijavaihtoapurahan mukaan. Harjoittelupaikkoja ei ole valmiina, vaan se tulee hankkia itse.

Erasmus-apurahan voi saada myös pelkkää työharjoittelua varten.

 

Erasmus-vaihdon hyötyjä

Euroopanlaajuisen tutkimuksen mukaan Erasmus-vaihtoon osallistuneista

  • liki 90 % oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä Erasmus-jaksoonsa
  • 65 % koki pystyvänsä vaihdon jälkeen työskentelemään vieraalla kielellä
  • suuri osa opiskelijoista kertoi, että vaihto antoi mahdollisuuden aloittaa tai jatkaa kolmatta / neljättä vierasta kieltä
  • 80 % koki, että heidän vastaanottava ja lähettävä yliopisto kunnioittivat heidän opintosuunnitelmaansa ja he saivat korvaavuudet ulkomaan opinnoista
  • Erasmus-vaihto lyhentää työnhakuaikaa valmistumisen jälkeen: suurin tekijä nopeampaan työllistymiseen on muita parempi kielitaito
  • Erasmus-vaihdossa olleita palkataan muita useammin tehtäviin, joissa toimitaan kansainvälisessä ympäristössä

 

Tietoa Erasmus-vaihtoon valituille

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää kansainvälistymiseen liittyen? Saat ohjausta opiskelijavaihtoon liittyvissä asioissa HelpJYU:n kautta.

Yhteydenottolomake (vaatii kirjautumisen)