Lyhytliikkuvuus

Ulkomaille voi lähteä opiskelemaan myös lyhyille kursseille - esimerkiksi kesäaikaan. Erilaiset kurssit tarjoavat oivan mahdollisuuden syventää oman alan osaamista ja kielitaitoa intensiivisesti.

Sisällysluettelo

Lyhytliikkuvuusjaksoille voi lähteä itsenäisesti tai eri ohjelmien kautta. Lyhytliikkuvuus tarkoittaa korkeakoulujen tarjoamia intensiivikursseja, usein ns. kesäkouluja, jotka kestävät viikosta muutamaan viikkoon. Useimmat ulkomaiset korkeakoulut tarjoavat ns. kesä- tai talvikouluja.

 Lue alta erilaisista mahdollisuuksista.

Huom. Erasmus+ tai muuta opiskelijaliikkuvuutta ei voi toteuttaa Jyväskylän yliopiston työsuhteen aikana (tuntityö, osa-aikatyö ja kokoaikatyö). 

Short-term mobility is an easy way to get international experience in a short period of time.

FORTHEM-verkoston lyhytliikkuvuusjaksot

JYU on mukana yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun verkostossa, jossa järjestetään vuosittain useita lyhytliikkuvuusjaksoja (collective short-term mobility) eri alojen opiskelijoille. Jaksot ovat kestoltaan noin 5 päivää ja niitä järjestetään seuraavissa korkeakouluissa:

  • University of Burgundy (Dijon, Ranska)
  • Johannes Gutenberg University of Mainz (Mainz, Saksa)
  • University of Jyväskylä (Jyväskylä, Suomi)
  • University of Latvia (Riika, Latvia) 
  • University of Opole (Opole, Puola)
  • University of Palermo (Palermo, Italia)
  • University of Valencia (Valencia, Espanja)
  • University of Agder, (Agder, Norja)
  • The Lucian Blaga University of Sibiu (Sibiu, Romania)

Suomen ulkopuolella tapahtuville liikkuvuuksille valitut saavat apurahan. Liikkuvuusohjelmia järjestetään ajanjaksolla syyskuu 2024 - helmikuu 2025. Kuhunkin ohjelmaan voidaan valita keskimäärin 3 Jyväskylän yliopiston opiskelijaa. Voit hakea maksimissaan kahdelle collective-lyhytliikkuvuusjaksolle. Kursseista on mahdollisuus saada opintopisteitä. Etusijalla valinnoissa ovat hakijat, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet lyhytliikkuvuuskursseille.

Lisäksi voit hakea  tukea itse järjestettävälle 5 päivän opintovierailulle (individual short-term mobility) FORTHEM-verkoston korkeakouluihin. Voit hakea maksimissaan yhdelle itsenäiselle lyhytliikkuvuusjaksolle.

Hakuohjeet ja hakuaika

Hakuaika syyskuun 2024 ja hemikuun 2025 välillä tapahtuville FORTHEM lyhytliikkuvuusjaksoille on nyt auki. Hakuaika päättyy 8.4.2024

FORTHEM lyhytliikkuvuuksista tarkemmat tiedot sekä sähköinen hakulomake löytyvät FORTHEM-allianssin verkkosivuilta.

Collective short-term mobility: https://www.forthem-alliance.eu/get-involved/students/collective-short-term-mobilitiy/
Individual short-term mobility: https://www.forthem-alliance.eu/get-involved/students/individual-short-term-mobility/

 

Tarkemmat tiedot FORTHEM-liikkuvuusjaksoista ja hakulomake

Erasmus+ monimuotoiset lyhytliikkuvuusjaksot 

Huom. Jyväskylän yliopistolla ei ole apurahaa haettavissa lukuvuoden 2023-2024 aikana tapahtuville Erasmus+ monimuotoisille lyhytliikkuvuusjaksoille.

Erasmus+-ohjelman puitteissa voit osallistua Jyväskylän yliopiston partnerikorkeakoulujen järjestämille lyhyille, monimuotoisille liikkuvuusjaksoille (Blended short-term mobility). Vaihtoehto on erinomainen esimerkiksi niille opiskelijoille, joille lukukauden tai -vuoden kestoinen vaihtojakso ei ole mahdollinen, ja joille on muita vähemmän mahdollisuuksia osallistua pitkäkestoiseen liikkuvuuteen. 

Monimuotoinen lyhytliikkuvuus yhdistää fyysisen ja virtuaalisen oppimisjakson. Vaihtojakson fyysinen kesto on 5–30 päivää.  Virtuaalisen osion minimikestoa ei ole määritelty ja se voi olla ennen, jälkeen tai fyysisen jakson aikana. Virtuaalinen osion tulisi sisältää yhteistoiminnallista oppimista ja tiimityötä verkossa, eli online luennon seuraaminen tai itsenäinen työskentely verkossa ei ole riittävä Erasmus+-liikkuvuudelle. Monimuotoisen lyhytliikkuvuuden minimilaajuus on 3 op sisältäen sekä virtuaalisen että fyysisen osuuden. Ennen kurssia opiskelijan tulee varmistaa, että opintojakson voi hyväksilukea tutkintoon. Opiskelijan tulee hakea hyväksilukua itse kurssin jälkeen.

Huomaathan, että Erasmus-lyhytliikkuvuus kuluttaa Erasmus-tukikuukausia. 

HUOM! Lyhytliikkuvuusjaksoille ei voi vapaasti hakea Mobility-Online-hakuportaalissa, vaikka lyhytliikkuvuuksia siellä näkyykin. Mobility-Onlineen lisätään vain tiettyjä kursseja, joista tiedotetaan muuta kautta. Hakuportaalista ei siis kannata selailla lyhytliikkuvuusmahdollisuuksia.

Kesäkoulut

Monet korkeakoulut järjestävät kesäkouluja tai muita lyhytkursseja. Opetus on usein englanninkielistä, ja kurssien aihe liittyy usein tiettyyn teemaan. Opiskelijajoukko on kansainvälinen. Mikäli tietty lyhytkurssi kiinnostaa ja siitä myönnetään opintopisteitä (ECTS), voit selvittää, voidaanko ko. opintoja hyväksilukea tutkintoosi, ottamalla yhteyttä tiedekuntasi kansainvälisten asioiden suunnittelijaan.

Voit etsiä sinua kiinnostavaa kesäkoulua itsenäisesti hakukoneella (esim. Summer School + aihe/ korkeakoulu). Kesäkouluihin osallistuminen on yleensä maksullista, mutta ulkomainen korkeakoulu voi tarjota mahdollisuuden hakea apurahaa kurssille. Maksullisten kesäkoulujen hinnoissa on suurta vaihtelua parista sadasta jopa tuhansiin euroihin. Useimmat yliopistot antavat alennusta partneriyliopistojen opiskelijoille. Partneriyliopistomme löytyvät Mobility On-line -portaalista. Kesäkurssilaisille järjestetään usein vapaa-ajan ohjelmaa, kuten retkiä ja illanviettoja, jotka yleensä sisältyvät maksuun. Lisätietoja kesäkouluista ja lyhytkursseista saat järjestävästä korkeakouluista. Osa tiedekunnista myös myöntää matka-apurahaa lyhytliikkuvuuteen.

The short-term mobility managed to combine academic learning, cross-cultural enrichment, and action-packed social activities in a really nice way.

NCI-kesäkurssit Intiassa

Nordic Centre in India (NCI) on pohjoismaisten yliopistojen perustama konsortio, joka järjestää mm. kesäkursseja Intiassa. Vuonna 2023 kesäkurssit ovat tauolla. 

Tietoa aikaisemmin järjestetyistä NCI-kesäkursseista

DAAD-kesäkurssiapurahat

Saksalainen kansainvälisen vaihdon keskus Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) myöntää Suomessa opiskeleville tutkinto-opiskelijoille kesäkurssiapurahoja Saksaan.  Apurahaa voivat hakea kaikki korkeakouluopiskelijat, joilla on ennen kurssille osallistumista vähintään kaksi vuotta opintoja takanaan. Apurahat on tarkoitettu kieli- ja maantuntemuskursseille osallistumiseen.

Tietoa DAADin kesäkursseista

Kielikurssit

Kotimaiset ja ulkomaiset kielikoulut järjestävät kielikursseja sekä nuorille että aikuisille eri puolilla maailmaa. Suurin osa kurssien järjestäjistä on kaupallisia toimijoita, joten kurssit ovat maksullisia. Kurssien kestot ja hinnat vaihtelevat. Hinnassa kannattaa huomioida majoitus, opetusryhmien koko, tasotestaus, opettajien pätevyys ja käytetyt opiskelumateriaalit sekä mahdollinen oheistoiminta.

Kielikursseilla opiskelun joutuu rahoittamaan yleensä itse, sillä apurahoja on vähän eikä Kelan opintotukea myönnetä yksittäisille kielikursseille. 

Tiedekuntien apurahat lyhytliikkuvuuteen

Ks. Opiskelijavaihdon rahoitus

 

Yliopistoon työsuhteessa olevat opiskelijat


Opiskelijavaihtoa tai ulkomaan työharjoittelua ei voi toteuttaa Jyväskylän yliopiston työsuhteen aikana. Lue lisää Opiskelijavaihto-sivuilla. 

Ota yhteyttä

Onko sinulla kysyttävää kansainvälistymiseen liittyen? Saat ohjausta opiskelijavaihtoon liittyvissä asioissa HelpJYU:n kautta.

Yhteydenottolomake (vaatii kirjautumisen)