Venäjälle

Kulttuuria ja historiaa

Vaihto-ohjelmat

Venäjälle voi hakea FIRST-ohjelman kautta Pietariin, Jaroslavliin tai Moskovaan.

Opiskelu Venäjällä

Opetuskieli

Opetuskieli venäläisissä yliopistoissa on pääsääntöisesti venäjä, vaikkakin yhä useampi yliopisto tarjoaa kursseja myös englanniksi. Suositeltavaa on suorittaa esim. venäjän kurssit 1-4 ennen vaihtoon lähtöä (tai vastaava lukion oppimäärä).

Lukuvuosi

Syyslukukausi alkaa Venäjällä syyskuun alussa ja päättyy yleensä tammikuun loppupuolella tenttijakson päätyttyä. Kevätlukukausi päättyy kesäkuun loppuun mennessä ja opiskelijat aloittavat lomansa viimeistään 1. heinäkuuta suoritettuaan pakolliset tentit.

Kesäloman ja noin parin viikon mittaisen talviloman lisäksi muita varsinaisia lomajaksoja ei ole, mutta monet yleiset juhlapäivät, kuten Isänmaanpuolustajan päivä (23.2.), Naisten päivä (8.3.) ja Voitonpäivä (9.5.) ovat opiskelijoiden vapaapäiviä.

Kurssit ja tentit

Opetus venäläisissä yliopistoissa vaatii läsnäoloa. Opetukseen on usein osallistumispakko ja yhteydenpito opettajien kanssa hoidetaan lähes poikkeuksetta kasvotusten.

Erityisesti ensimmäisen vuoden aikana suurin osa luennoista on koko vuosikurssille tarkoitettuja yleisten kurssien luentoja. Joihinkin yleisiin aineisiin liittyen järjestetään myös seminaaritunteja, joissa ryhmät jaetaan laitosten mukaan. Seminaaritunneilla opiskelijat pitävät itse pieniä esitelmiä ja järjestävät keskusteluita.

Perinteisesti tentit ovat suullisia, joskin esimerkiksi luonnontieteissä saattaa olla joitakin poikkeuksia.

Opiskelijaelämä

Suurin osa JY:n partneriyliopistoista sijaitsevat Pietarissa, mikä on kulttuurielämältään äärimmäisen rikas kaupunki: tehtävää löytyy jokaiseen makuun. Kaupunki on kiinnostava sekoitus venäläistä ja länsimaista kulttuuria. Pietariin matkustaa näppärästi Allegro-junalla. Rautatieverkosto on kattava myös Venäjän sisällä:  junalla matkustaminen kuuluukin olennaisena osana Venäjällä oloon.

Jaroslavl on kaunis vanha ja perinteinen venäläinen kaupunki, joka sijaitsee noin kolmen tunnin junamatkan päässä Moskovasta. Jaroslavlissa pääsee syvemmälle venäläiseen arkeen, joten mahdollisuudet kielen ja kulttuurin oppimiseen ovat erinomaiset. Kaupungissa on monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Venäjän "kultaiseen renkaaseen" kuuluva alue on tunnettu koko Venäjällä sen satumaisten luostareiden ja ikivanhojen kirkkojen ansiosta

Asuminen

Asunto järjestyy Pietarissa ja Moskovassa pääsääntöisesti opiskelija-asuntolasta ja Jaroslavlissa kotimajoituksena.