Ohjeet opintojaan aloittaville

Onnittelut uusi opiskelija! Jyväskylän yliopisto toivottaa menestystä alkaville opinnoillesi! Tälle sivulle olemme koonneet tietoa, joka auttaa sinua sujuvassa opintojen aloittamisessa. Tutustuthan materiaaliin jo ennen opintojesi alkua. Orientaatio jatkuu alkuorientaation merkeissä syyskuun ensimmäisellä viikolla. Mikäli sinulla on kysyttävää opintojen alusta tai opiskelusta, voit olla yhteydessä opiskelijapalveluihin tai oman tiedekuntasi opintoneuvontaan.

Uuden opiskelijan to do-lista

Ota opiskelupaikka vastaan ja ilmoittaudu

Kevään 2019 valinnoissa opiskelupaikan saaneiden uusien opiskelijoiden on ilmoittauduttava 14.8.2019 klo 15:00 mennessä. Myöhässä ilmoittautuneen opiskelijan tulee maksaa uudelleenkirjaamismaksu (35 €) ja ilmoittautua näiden ohjeiden mukaisesti. Muistathan siis ilmoittautua ajoissa!

Jyväskylän yliopiston opiskelijana olet myös Jyväskylän ylioppilaskunnan (JYY) jäsen. Vuosittainen ylioppilaskunnan jäsenmaksu tarjoaa käyttöösi kattavat opiskelijaterveydenhuollon palvelut (YTHS), opiskelijahintaisen ruokailun sekä mahdollisuuden asua ylioppilaskylässä. Katso lisää JYY:n sivuilta siitä, mitä kaikkea JYY tarjoaa opiskelijoille. Mikäli opiskelet kahdessa yliopistossa, voit hakea takaisin YTHS:n osuuden toisesta jäsenmaksusta. Lue ohjeet tähän JYY:n sivuilta. 

Yhteishaussa hyväksytyn ilmoittautuminen

Uuden opiskeluoikeuden saanut opiskelija ottaa opiskelupaikan vastaan hyväksymiskirjeessä ohjeistetulla tavalla joko Opintopolussa tai hyväksymiskirjeen mukana toimitetulla paperisella paikan vastaanottolomakkeella. Opiskelupaikan sähköiseen vastaanottoon Oma Opintopolku -palvelussa tarvitaan suomalainen henkilötunnus sekä vahva tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Hyväksytyille hakijoille, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, lähetetään Opintopolusta automaattinen sähköpostiviesti, kun opiskelupaikka on vastaanotettavissa. Sähköpostiviestissä on henkilökohtainen linkki, jonka kautta hakija pääsee tekemään opiskelupaikan vastaanottamisen samoin kuin Oma Opintopolku -palvelussakin. Opintopolussa näytetään ilmoittautumislinkki OILI-lukuvuosi-ilmoittautumispalveluun sen jälkeen, kun opiskelupaikka on sitovasti vastaanotettu. Läsnä olevaksi ilmoittautuminen tehdään OILI-palvelussa uuden opiskelijan ilmoittautumispalvelussa tai hyväksymiskirjeessä ohjeistetulla tavalla. Läsnä olevaksi ilmoittautumisen yhteydessä maksetaan  ylioppilaskunnan jäsenmaksu.

Erillishaussa hyväksytyn ja jatkotutkinto-opiskelijan (tohtori) ilmoittautuminen
Ota opiskelupaikka vastaan määräaikaan mennessä Opintopolussa tai kirjeen mukana tulleella opiskelupaikan vastaanottolomakkeella. Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan sitovasti, pääset siirtymään opintopolku.fi -palvelun kautta OILI-ilmoittautumispalveluun, jossa teet myös pakollisen lukuvuosi-ilmoittautumisen läsnä olevaksi. 

Ilmoittautuminen poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna

Ensimmäisenä vuonna poissaolevaksi ilmoittautumista on rajattu. Poissaolevaksi ilmoittautuminen on mahdollista ainoastaan seuraavista syistä:

 • suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
 • olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
 • olet oman sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi.
Poissaolevaksi ilmoittautumista ei voi tehdä OILI-palvelussa, vaan lähettämällä poissaoloon oikeuttavat asiakirjat sekä poissaololomake yliopiston hakijapalveluihin. Katso tarkemmat ohjeet poissaolevaksi ilmoittautumiseen täältä.

Ilmoittautuminen ilman suomalaisia verkkopankkitunnuksia

Yliopistoon ilmoittautuminen tehdään sähköisessä OILI-järjestelmässä, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Mikäli et voi ilmoittautua OILI:n kautta, katso ohjeet ilmoittautumiseen JYY:n sivuilta ("Mille tilille jäsenmaksu maksetaan?").

Hae opintotukea

Voit hakea opintotukea heti kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi ja ilmoittautunut yliopistoon. Opintotukea voit hakea helposti verkossa sähköisen asiointipalvelun kautta. Vaihtoehtoisesti voit täyttää ja tulostaa opintotukihakemuksen ja postittaa sen liitteineen Kelaan. Katso ohjeet opintotuen hakemiseen Kelan sivuilta.

Etsi itsellesi asunto Jyväskylästä

Asunnon etsiminen kannattaa aloittaa heti opiskelupaikan varmistuttua, sillä eniten kilpailua asunnoista on kesällä ja alkusyksystä. opiskelija-asuntojen yksiöihin voi olla yli vuoden jonotusaika. Siksi ensimmäiseksi asunnoksi Jyväskylässä kannattaa harkita soluasuntoa. Yksityisten tarjoajien puolella tarjonta yksiöistä ja kaksioista on suurempi, mutta hinnat ovat usein korkeammat. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston opiskelijalähettiläiden blogissa on vertailtu yksityisellä vuokranantajalla ja opiskelija-asunnossa asumista. Sieltä voi lukea myös vinkkejä asunnonetsintään Jyväskylässä

Jyväskylässä asuntoja kannattaa etsiä ainakin seuraavista paikoista

Hae yleistä asumistukea

Opiskelijat ovat oikeutettuja opintotuen ohella yleiseen asumistukeen. Voit hakea asumistukea kun olet allekirjoittanut vuokrasopimuksen. Katso ohjeet asumistuen hakemiseen Kelan sivuilta.

Hanki yliopiston sähköinen käyttäjätunnus

Tarvitset yliopiston sähköistä käyttäjätunnusta kaikkien yliopiston sähköisten järjestelmien käyttöön. Sitä käytetään myös yliopiston sähköpostiosoitteen käyttöönottamiseen. Voit aktivoida tunnuksen jo ennen opintojen alkua, mutta tunnuksesi saa täydet oikeudet (mm. sähköposti) vasta opiskeluoikeuden astuttua voimaan lukukauden alussa (1.8. tai 1.1.). Katso Digipalvelun ohjeet käyttäjätunnuksen hankkimiseen ja sähköpostiosoitteen käyttöönottoon. Katso myös uuden opiskeljan tietopaketti yliopiston digipalveluista.

Tilaa opiskelijakortti

Opiskelijakortin voit tilata, kun tietosi on kirjattu opiskelijarekisteriin ja opiskeluoikeutesi on astunut voimaan. Syksyllä opintonsa aloittavat opiskelijat voivat tilata opiskelijakortin 1.8. Katso ohjeet fyysisen tai digitaalisen opiskelijakortin hankkimiseen Frankin sivuilta. 

Hakukelpoisuuden tuottavien todistusten alkuperäisyyden todistaminen

Jos olet suorittanut

 • toisen asteen ammatillisen tutkinnon;
 • kansainvälisen ylioppilastutkinnon;
 • ennen vuotta 1990 suoritetun suomalaisen ylioppilastutkinnon; tai
 • ulkomaisen tutkinnon
sinun tulee todistaa hakukelpoisuuden tuottavien todistusten alkuperäisyys 4-11.9.2019 välisenä aikana. Alkuperäinen tutkintotodistus näytetään yliopiston hakijapalveluissa T-rakennuksen 2.kerroksessa, työhuoneessa T247 klo 12-15 välisenä aikana. 
Lisätietoja: hakijapalvelut@jyu.fi

Kysyttävää opintojen aloittamisesta?

Jos sinulla on kysyttävää opintojen aloittamisesta tai opiskelusta, voit olla yhteydessä

 • Opiskelijapalveluihin: opiskelijapalvelut(at)jyu.fi, puh 040 805 3346
 • Tiedekuntien opintoneuvontaan:
  • Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta: humtdk(at)jyu.fi, puh 040 805 4150
  • Informaatioteknologian tiedekunta: it-studyaffairs(at)jyu.fi, puh 050 361 0988
  • Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu: opintoasiat-jsbe(at)jyu.fi
  • Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta: opiskelijavalinta-edu(at)jyu.fi ja opiskelijavalinta-psy(at)jyu.fi, puh 040 805 3132
  • Liikuntatieteellinen tiedekunta: opintoasiat-sport(at)jyu.fi, puh 040 805 3400, 040 805 3396
  • Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta: study-sci(at)jyu.fi, puh 040 805 4928, 040 770 7777 (22.7.2019 lähtien)
kuuluu seuraaviin kategorioihin: