Opiskelijan arki

Opiskelujen sujuvuuden edellytyksenä on toimiva arki. Tältä sivulta löydät tietoa asumisesta, taloudesta, ruokailusta ja harrastuksista.

Jyväskylä - se oikea opiskelijakaupunki

Jyväskylä on todellinen opiskelijakaupunki. Suomen seitsemänneksi suurimmassa kaupungissa asuu lähes 138 000 ihmistä ja heistä jopa joka neljäs on opiskelija. Kävelykadulta Jyväskylän ydinkeskustan sydämestä on vajaan kilometrin matka yliopiston kampukselle. Seminaarinmäki tunnetaan historiallisista rakennuksistaan, Alvar Aallon arkkitehtuurista ja vehreästä puistostaan. Seminaarinmäen alapuolella, aivan Jyväsjärven rannalla sijaitsee Mattilanniemi, jonka erikoisuus on oma uimaranta. Mattilanniemen vastarannalla sijaitsee Ylistönrinne.

Asuminen

Jyväskylässä on kohtuullisen helppoa saada opiskelija-asunto.
Opiskelija-asunto voi olla iso tai pieni, solu, yksiö tai vaikka perheasunto. Se on asujansa näköinen.
•   Kortepohjan ylioppilaskylä
•   Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö KOAS
•   Ylioppiaskunnan asunnonvälitys
•   Jyväskylän kaupungin sivuilta löytyy kattava lista asuntojen välittäjistä.

JYY järjestää joka vuosi tilapäismajoitusta opiskelijoille, jotka eivät ole saaneet asuntoa.

Talous

Opiskelijana toimeentulosi turvaa Kelan maksama opintotuki, johon kuuluvat opintoraha, asumislisä ja opintolaina. Voit saada opintotukea, kun sinut on hyväksytty oppilaitokseen, opiskelet päätoimisesti, olet taloudellisen tuen tarpeessa ja edistyt opinnoissasi. Opiskelijan toimeentulosta löydät kattavasti tietoa Kelan sivuilta.

Työssäkäyvänä aikuisopiskelijana voit rahoittaa opintojasi tiettyjen ehtojen täyttyessä aikuiskoulutustuella.

Lisäksi

Opiskelijaruokailu

Suurin osa opiskelijoiden kulutusmenoista kohdistuu ravintoon ja asumiseen, jotka yhdessä muodostavat yli puolet opiskeluaikaisista menoista. Ruokailun tuki alentaa opiskelukustannuksia. Jyväskylässä valtion ateriatuen (1,94€/ateria) piiriin kuuluvat seuraavat opiskelijaravintolat:

Ylioppilaskunnan ruokala ILOKIVI, Seminaarinmäki, Ylioppilastalo
Tuetut opiskelijalounaat ma-to klo 10.45-16.45 ja pe klo 11.00-16.45. Ruokalista

Sonaatti Oy:n ravintolat ja kahvilat:
Ravintola LOZZI, Seminaarinmäki, P-rakennus
Ravintola LIBRI, Seminaarinmäki, B-rakennus (kirjaston 1. kerros)
Ravintola SYKE, Seminaarinmäki, L-rakennus
Ravintola UNO, Ruusupuisto, Alvar Aallon katu 9
Ravintola YLISTÖ, Ylistönrinne, Survontie 9 
Ravintola WILHELMIINA, Mattilanniemi, A-rakennus 
Ravintola PIATO, Mattilanniemi, Agora
Ravintola RENTUKKA, Ylioppilaskylä, Taitoniekantie 9
Kahvila KVARKKI, Ylistönrinne, Survontie 9 
Sonaatti Oy:n www-sivuilta  löydät mm. ruokalistat

Kasvisravintola Katriinassa nautit keittolounaan opiskelijahintaan.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijaravintolat  myöntävät myös opiskelija-alennuksen aterioistaan.

Opiskelijaetuja

Läsnä oleviksi ilmoittautuneet ja ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaneet opiskelijat voivat hankkia opiskelijakortin. Kortilla saa etuja ja alennuksia Jyväskylän kaupoista, opiskelijahintaiset lounaat, edulliset matkaliput ja opiskelijoiden terveydenhoitosäätiön , YTHS -  eli ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön palvelut.

Lisätietoa opiskelijaeduista Jyväskylässä löydät www.opiskelijanjyvaskyla.fi -sivustolta, jossa listataan etuja aiheittain (mm. kampaamot, ravintolat, liikunta, vapaa-aika).

Korkeakoululiikunta

Jyväskylän korkeakoululiikunta  tarjoaa opiskelijoille huikean valikoiman liikuntapalveluja kuten edullisia tai ilmaisia ohjattuja tunteja ja kursseja sekä harjoitusvuoroja. Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta näkyy kaikkien opiskelijoiden liikuntapalveluissa. Lisäksi Jyväskylän kaupungin sadat erilaiset sisä- ja ulkoliikuntapaikat auttavat pitämään opiskelijankin vireessä. Kaupungin ylläpitämiä yleisiä uimarantoja on kymmeniä ja talvella Jyväsjärven sekä Palokkajärven  jäälle jäädytetään luisteluradat.

Tapahtumia

Vapaa-ajan tapahtumista löytyy kirjaimellisesti jokaiselle jotakin, kaikkina vuodenaikoina: Jyväskylän Kesä, Yläkaupungin Yö, Tanssin Aika, Vanhan Kirjan Talvi, Jyrock, Lutakko liekeissä, Vaajakosken kohinat, jalkapallon Jyväskylä Cup  - vain joitakin mainitaksemme.

Kaupunkielämää, kulttuuria ja harrastuksia

Kaupungin keskustassa, alakaupungiksikin kutsutusta, kaikki tarpeellinen - kahvilat, ravintolat, kaupat, yökerhot, kaupunginteatteri -  on kävelymatkan päässä. Yläkaupunki Seminaarinmäen lähellä on tunnettu kulttuuritarjonnastaan ja opiskelijaelämästään. Kaupungin keskustan tuntumassa Jyväsjärveä kiertävä Rantaraitti on niin kävelijöiden ja pyöräilijöiden kuin skeittaajien ja rullaluistelijoiden suosiossa.

Opiskelijaelämä ja -kulttuuri kukoistavat yliopiston kampuksilla. Ylioppilaskunnan ja yliopiston lisäksi kulttuuritapahtumia ja harrastuksia järjestävät kymmenet eri harraste- ja opiskelijaryhmät. Ylioppilasteatteri on yksi monista kaupungissa toimivista harrasteteattereista. Kaupunginteatteriiin pääsee muutamalla eurolla viime tipan lipuilla. Laulajat ja soittajat voivat löytää oman ryhmänsä vaikkapa yliopiston sinfoniaorkesteri Sinfiksestä, puhallinorkesteri Puhkupilleistä, Musica- tai Ruamjai-kuorosta. Jyväskylän Sinfonia, Keski-Suomen Alueooppera ja monet kuorot ovat alansa huippuja. Tanssisali Lutakko on yksi Suomen suosituimmista rock-klubeista.

Yliopiston harrastusryhmien lista on pitkä hengellisestä toiminnasta partioon, politiikkaan ja roolipeleihin.

Yliopistolla on oma museo, johon kuuluvat kulttuurihistoriallinen osasto, näyttelykeskus Soihtu ja Keski-Suomen Luontomuseo. Keski-Suomen museossa, Alvar Aalto -museossa, Jyväskylän taidemuseossa, Suomen käsityön museossa ja Suomen ilmavoimamuseossa järjestetään perusnäyttelyiden lisäksi vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia.